Älypuhelinmarkkinat vuonna 2018

Älypuhelimien kuluttajamarkkinat ovat olleet jo vuosikausia kahden ison toimijan, Applen ja Samsungin käsissä. Hyvinä haastajina Suomen markkinoilla perässä tulevat Android-käyttöjärjestelmällä varustetut Huawei, LG ja Sony. Auttamatta isompien tekijöiden – ja käyttäjämassojen – jalkoihin on jäänyt omaan käyttöliittymäänsä luottava Microsoft Lumia-tuoteperheineen. Kiinalaisyhtiö Huawein silloinen lippulaivamalli – Honor 8 – olikin teleoperaattori DNA:n myydyin puhelinmalli Suomessa vuonna 2017, mikä kielii alati laajenevasta älypuhelimien spektristä. Maailmalla puhelinkilpailussa menestyneet Xiaomi ja HTC eivät ole vielä laajamittaisesti valloittaneet Eurooppaa ja Suomea, mutta näiden niin sanottujen vaihtoehtoisten puhelinmerkkien kannatus on jatkuvassa kasvussa. Jos tarkasteluun otetaan ainoastaan vuonna 2018 julkaistut puhelinmallit, niin esiin nousevat auttamatta Samsung Galaxy S9, Huawei P20, Xiaomi Mi 8 sekä OnePlus 6. Applen uusinta mallia odotetaan julkaistavaksi syksyllä 2018 – edellinen omenapuhelinhan – iPhone X – julkaistiin loppuvuodesta 2017.

Huippumenestyjät: Samsung ja Huawei

Samsungin lippulaivamallisto Galaxy on Android-maailman vastine iPhonelle, josta on tullut käsite ja todellinen edelläkävijä. Tasapuolisuuden nimissä todettakoon, että aivan kuten Applekaan, ei Samsung ole useinkaan etunenässä lanseeraamassa uusia toimintoja ja käyttöliittymäparannuksia; he vain tekevät sen todella hyvin ja näkyvästi. Kuten jo edellisessä S8-mallissa, myös S9:ssä ja hieman isompikokoisessa S9+-mallissa on pyöristetyt reunat. Näin aikaisempi Edge-erikoismalli on painunut eteläkorealaisen elektroniikkajätin suunnittelussa jo historiaan. Roisketiivis S9 luottaa kuluttajamarkkinoilla eritoten kuvausominaisuuksiinsa: se sisältää 12 megapikselin kamera takana ja 8 MP:n kamera edessä. Kolmella kameralla varustettu Huawei P20 puolestaan pyrkii suorana kilpailijana syrjäyttämään muut niin sanotut high-end -mallit myyntilistoilta. Todella tyylikkään ulkokuoren alla jyrisee kahdeksanytiminen prosessori ja EMUI 8.1 -käyttöjärjestelmä. Kuluvan vuoden marraskuussa julkaistiin myös P20 Pro -versio, jossa on paremman näytön lisäksi myös kaksi GB:tä enemmän keskusmuistia kuin P20:ssä.

Nousevat tähdet: Xiaomi ja OnePlus

Suomessa OnePlus-puhelimia on nähty markkinoilla jo parin vuoden ajan ja Xiaomi on vasta rantautumassa Pohjolaan. Maailmalla tosin tilanne on pikemminkin toisin päin: Xiaomista tuli jo vuonna 2014 Kiinan suurin matkapuhelinvalmistaja. Niin ikään kiinalainen OnePlus onkin lähtenyt pahinta maakilpailijaansa aikaisemmin laajentamaan markkinoitaan Aasian ulkopuolelle, ja tällä hetkellä yhtiön tuotteita saa yli 30 maasta. Toukokuussa julkaistu Mi 8 on tämänhetkinen Xiaomin keulakuvatuote ja älypuhelinintoilijat odottavat mallia saapuvaksi Suomeen kuin kuuta nousevaa. Mi 8 on aavistuksen P20:stä tehokkaampi ja näyttöteknologia on sama, joskin hieman pienempiresoluutioinen kuin S9:ssä. Samoihin aikoihin Mi 8:n kanssa OnePlus julkaisi 5T-mallinsa seuraajan, OnePlus 6 -puhelimen. Monista Android-puhelimista poiketen siitä puuttuu täysin muistikorttipaikka, mutta muilta osin OnePlus 6 kestää vertailun P20:een hienosti. Koko maailma odottaakin nyt Applen vastausta kivikoville Androideille.