Mobiili on nyt – tervetuloa blogiin

Tervetuloa sivustollemme! Kuten tiedät, matkapuhelimet ovat kokeneet hyvin nopean kehityksen sekä nousun niitä edeltäneestä lankapuhelimesta nykyiseen asemaansa. 2000-luvun alun nopeassa teknologisessa kehityksessä kannettava matkapuhelin koki suuria edistysaskeleita hyvin lyhyessä ajassa. Uuden vuosituhannen alun kuluessa matkapuhelinten määrä on kasvanut maailmanlaajuisesti räjähdysmäisesti ja vuonna 2009 markkinatutkimusyhtiö Wireless Intelligence arvioi kännyköiden käyttäjien määräksi yli neljä miljardia.

Pian matkapuhelimet alkoivat kehittyä älypuhelinten suuntaan, joka sisältää tavallisten matkapuhelintoimintojen rinnalla myös tietokonemaisia ominaisuuksia. Älypuhelimen tyypillisiä ominaisuuksia ovat mobiilidata, graafinen käyttöliittymä ja sovellusvalikoima, joka tarjoaa erilaisia mukautettavia ohjelmia puhelimeen. Toisin kuin yleisesti voisi luulla, älypuhelinten historia juontaa jo 1990-luvun puolivälin paikkeille. Euroopassa ensimmäinen laajasti myyty älypuhelin oli vuonna 1996 Nokian markkinoille tuoma Communicator 9000.

Puhelinten kehitys Nokiasta iPhoneen

Matkapuhelinten historian varrella on nähty mitä erilaisempia suunnittelullisia ratkaisuja sekä lukuisia eri matkapuhelinvalmistajia. 1990-luvulta aina 2000-luvun alkuun markkinoita sekä matkapuhelinten muotoilutrendejä hallitsi Nokia, jonka rinnalla vahvana toimi suunnittelussa perinteisempää linjaa toteuttanut Ericsson. Hiljalleen rinnalle nousi vielä nykyisinkin vahvaa markkina-asemaa pitävä Samsung. Vuoden 2007 voidaan sanoa mullistaneen matkapuhelinmaailmaa, kun Apple julkaisi ensimmäisen iPhone -puhelimensa.

iPhonen valtakausi

iPhonen julkaisu oli jotain täysin uutta matkapuhelinmarkkinoilla. Siinä missä muut valmistajat suosivat suunnittelussa monimutkaisia sekä useita nappuloita sisältäviä malleja, Apple riisui puhelimesta kaiken turhan. Jäljelle jäi isolla kosketusnäytöllä sekä vain muutamalla ulkoisella nappulalla varustettu laite. Suurena erona muihin valmistajiin nähden Apple tarjosi pitkään kuluttajilleen vain yhtä puhelinmallia. Nykyisinkin eri mallien määrä on hyvin maltillinen.

Sovellukset mukauttavat puhelimen

Nykyisellä iPhonen hallitsemalla puhelinaikakaudella sovellukset ovat nousseet keskiöön. Sen sijaan että ostettaessa uutta puhelinta se sisältäisi jo kaiken tarvittavan, kustomoi nykyisin asiakas puhelimensa oston jälkeen lataamalla haluamansa sovellukset. Näin puhelimeen saa juuri niitä ominaisuuksia, joita kukin puhelimen käyttäjä itse kokee tarpeelliseksi. Sovellusten nousu onkin luonut täysin uuden markkina-alueen sovellusten kehittämiseen.

Älypuhelinten tulevaisuus

Vaikka Apple on tuonut runsaasti uusia innovaatioita, kuten sormenjälki- sekä kasvojentunnistuksen, sekä hallinnut puhelinmarkkinoita melkein viimeiset 10 vuotta, ei ole selvää, että yhtiö jatkaa tulevaisuudessakin tuossa asemassa. Tulevaisuuden puhelinten on sanottu olevan läpinäkyviä lasilevyjä. Samalla on kuitenkin ideoitu, onko puhelin tulevaisuudessa enää ollenkaan nykyisellä tavalla ihmisestä erillinen fyysinen laite. Seuraa sivustoamme alan tuoreimmista uutisista!