Kaikkien aikojen kummallisimmat puhelimet

Nykyaikaisten matkapuhelimien historia on melko lyhyt, mutta matkan varrelle on mahtunut mitä kummallisimpia puhelinmalleja. Matkapuhelimien suunnittelussa ei etenkään puhelimien määrän kasvun suurimpana aikana, 2000-luvun alussa, olla pyritty pysymään tutussa ja turvallisessa, vaan eri valmistajat ovat rohkeasti tuoneet markkinoille mitä erilaisimpia puhelimia ja pyrkineet näin löytämään mallin, joka miellyttää kuluttajia sekä täyttää näiden tarpeet. Lisäksi samalla on testattu sitä, mihin kaikkeen kuluttajat loppujen lopuksi puhelinta käyttävät.

Matkapuhelimien alkuaikoina Nokia hallitsi puhelinmarkkinoita sekä oli tunnettu rohkeista muotoiluistaan maailmanlaajuisesti. Nokian ominaispiirteenä matkapuhelinvalmistajana onkin ollut sen tarjoama suuri määrä erilaisia malleja kuluttajien eri tarpeisiin. Tämän linjauksen ansiosta Nokia on esitellyt matkan varrella mitä kummallisimpia puhelinmalleja. Samaan aikaan toinen suuri matkapuhelinvalmistaja Ericsson puolestaan pysyi suunnittelussa tutuissa ja turvallisissa elementeissä. Markkinoiden kasvamisen myötä alalle syntyi useita uusia matkapuhelin valmistajia, kuten Samsung, Toshiba, LG, BlackBerry sekä tietenkin Apple.

Nokia – pelipuhelin ja kääntyvä näppäimistö

Kuten jo mainittu, Nokialta löytyy mitä kummallisimpia puhelinmalleja. Yksi niistä on Nokian N-Gage -puhelin, joka muistuttaa rakenteeltaan pientä käsipelikonsolia. Puhelimessa näyttö on keskellä, ja sen vasemmalla puolella on pelaamiseen suunnitellut nappulat ja oikealla taas numeronäppäimistö. Puhelimen ominaispiirre on sen pitäminen vaakatasossa. N-Gagesta ei tullut ikinä suurta myyntihittiä. Toinen Nokian rohkeista kokeiluista on 3250-malli, jossa puhelimen näytön alla sijaitseva näppäimistö kääntyy 180 astetta. Näppäimistön toisella kääntyvällä puolella on musiikkinäppäimet. Kamera on sijoitettu puhelimen sivulle.

Navigaattoreista tunnettu Garmin matkapuhelinmarkkinoilla

Nokia ei ole matkapuhelinmarkkinoiden ainoa valmistaja, jolta löytyy kummallisia puhelinmalleja. Navigaattoreihin sekä GPS-paikannukseen keskittyvä Garmin on myös kokeillut siipiään matkapuhelinmarkkinoilla. Vuona 2009 yritys julkaisi Nüvifone-puhelimen, joka oli valmistettu yhteistyössä Asuksen kanssa. Ei ole yllättävää sanoa, että Nüvifone on puhelimen ja navigaattorin yhdistelmä, ja sen suunnittelussa on painotettu etenkin navigaattorin toimintaominaisuuksia. Puhelimessa ei ole näppäimiä vaan pelkkä kosketusnäyttö, ja se voidaan yhdistää muihin laitteisiin WiFin sekä Bluetoothin avulla.

Puhelimeen uusia ominaisuuksia

Myös Samsung mahtuu mukaan, kun listataan outoja puhelinmalleja. Vuonna 2012 valmistaja toi markkinoille Samsung Galaxy Beam i8530 -mallin – tunnettu myös pelkällä nimellä Galaxy -Beam, joka toi puhelimeen täysin ennennäkemättömiä ominaisuuksia. Galaxy Beam sisälsi ensimmäisenä puhelimena sisäänrakennetun projektorin. Puhelimen päässä sijaitsevasta projektorista pystyi heijastamaan tietoja suoraan seinälle. Puhelimesta ei tullut kuitenkaan suurta myyntimenestystä. Tästä huolimatta siitä ruvettiin suunnittelemaan vuonna 2012 uutta mallia, Android Jelly Beania, jota ei kuitenkaan koskaan julkaistu.

Vertu toi luksuksen puhelinmarkkinoille

Siinä missä tavallisesti omaa puhelintaan on voinut tuunata sekä suojata vaihdettavien kuorien avulla, on luksuspuhelinvalmistaja Vertu vienyt puhelimen kustomoinnin sekä suunnittelut aivan omalle tasolleen. Aikaisemmin Nokian tytäryhtiönä perustettu Vertu on mahdollistanut ostajan mahdollisimman laajan kustomoinnin jo puhelinta tilatessa. Valmistajan ideologiana onkin ollut puhelin muodikkaana asusteena eikä pelkkänä elektroniikkalaitteena. Puhelimeen on voinut itse valita muun muassa krokotiilin nahkaisen takapinnan, ja Vertun puhelimien hinnat ovatkin olleet aina täysin omassa luokassaan.