Miltä näyttää puhelinten tulevaisuus?

Teknologian kehitys ja tulevaisuus on kautta aikain mietityttänyt ihmisiä. Scifi-maailma on ollut rakentamassa mitä erilaisimpia teknologia-painotteisia tulevaisuudenkuvia maailmastamme. Yksi viimeaikojen puhutuimmaksi aiheeksi onkin noussut puhelimen kehitys sekä se, minkälainen tulevaisuuden puhelin on, vaikka nykyisten puhelimiemme ulkomuoto ei ole kokenut järin suuria muutoksia etenkään sitten kosketusnäyttöpuhelimien julkaisun myötä. Esimerkiksi iPhone ei ole kokenut mitään hurjan suuria ulkoisia muutoksia sitten yhtiön ensimmäisen puhelimen lanseeraamisen vuonna 2007. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että trendi jatkuisi. Puhuttaessa tulevaisuuden puhelimesta onkin usein esillä sen nykyisistä puhelimista huomattavasti poikkeava ulkomuoto, kun itse puhelimen ominaisuuksien muuttuminen ja kehittyminen ovat jääneet tulevaisuuden pohtimisessa taka-alalle. Toki on kiinnostavaa nähdä, mitä erilaisimpia havainnekuvia siitä, miltä älypuhelin voisi näyttää esimerkiksi kymmenen vuoden kuluttua, mutta samalla olisi mielenkiintoista miettiä, mihin kaikkeen tuon ajan puhelimella pystyy. Loppujen lopuksi nykyisien älypuhelimiemme tarjoamat ominaisuudet eivät ole uusia. Nokian ensimmäinen älypuhelimeksi laskettava puhelin Communicator 9000 saapui markkinoille jo vuonna 1996.

Hologrammeista kääntyvään näyttöön

Puhelimen visuaalisen suunnittelun piirissä on maalailtu mitä erilaisimpia tulevaisuuksia. Suurimmassa osassa kuitenkin on esillä selvästi näyttö. Siinä missä 2010-luvun alussa puhelimien näytöistä pyrittiin rakentamaan mahdollisimman isoja, jopa nykyisten tablettien kokoisia, näyttää tulevaisuuden puhelimissa trendinä olevan hyvin käteen sopiva koko. Puhelimella ei yritetäkään kilpailla tablettien kanssa, jotka näyttäisivät tulleen jäädäkseen. Tulevaisuuden puhelimien havainnekuvia katsellessa törmää toistuvasti kuviin, joissa puhelimen näyttö on läpinäkyvä tai sitä on mahdollista taivuttaa ja taittaa. Mikäli puhelin tulee kehittymään tähän suuntaan, sanotaan puhelimen soveltuvan nykyistä paremmin jokapäiväiseen käyttöön ja muuntuvan mitä erilaisimpiin kuluttajan tarpeisiin. Taipuisa näyttö ei olekaan aivan utopiaa, sillä muun muassa Samsung on luonut taipuisalla näytöllä olevia prototyyppejä. Markkinoille näitä ei ole kuitenkaan vielä saatu. Niin ikään erilaiset hologramminäytöt ovat olleet kuuma sana tulevaisuuden puhelintrendeissä. Erityisesti Applen suunnalla on liikkunut runsaasti huhuja hologrammien hyödyntämisestä. Yhtiö ei kuitenkaan ole vahvistanut näitä millään lailla.

Minkälaisia ominaisuuksia puhelimelta voidaan tulevaisuudessa odottaa?

Tulevaisuuden puhelimien suunnittelussa näyttää selvänä trendinä olevan mahdollisuus saada puhelin tarvittaessa mahdollisimman pieneen kokoon – itse puhelimen kokoa käytettäessä kuitenkaan pienentämättä. Samalla yritetään siirtyä yhä litteämpiin puhelinmalleihin. Puhelimen tulevaisuuden ominaisuudet ovat niin ikään useiden kiinnostuksen kohteena. Sanotaankin, että tulevaisuudessa puhelin voi olla kaukosäädin, jolla henkilö ohjaa koko elämäänsä. Teknisten ominaisuuksien kehittymisen odotetaan jatkavan samoja, tähänastisia linjoja. Näytöistä tehdään yhä parempia sekä terävämpiä, ja puhelin pystyykin tarjoamaan aikaisempaa parempaa grafiikkaa. Niin ikään verkkonopeuksien kehittymisen odotetaan jatkuvan. Siinä missä 3G oli aikanaan kuuma sana, pyöritellään nykyisin jo puhelimia, jotka pystyisivät suoriutumaan 5G nopeudella. Puhelimen käytön arkipäiväistymisen myötä sanotaan, että puhelin tulee tulevaisuudessa toimimaan entistä useammin sekä tehokkaammin virtuaalisen assistentin tavoin. Tästä on nykyisin jo hyvää esimakua Applen puheeseen reagoiva Siri-toiminto. Tulevaisuuden puhelimien ominaisuuksien miettiminen on aina enemmän tai vähemmän arvailua. Huomioitaessa se, miten nopeasti puhelin on lyhyen historiansa aikana kehittynyt, on varmaa, että nopea kehitys jatkuu tulevaisuudessakin.