Must have -applikaatiot älypuhelimeesi

Älypuhelimien ehkä paras ominaisuus on se, että puhelinta pystyy muokkaamaan vanhoja GSM-kännyköitä vapaammin juuri omaa käyttötarkoitustaan varten. Puhelin onkin nykyään enemmän työkalu kuin pelkkä kommunikaatioväline. Kosketus- ja pyyhkäisyeleet, 3D-painallukset ja kasvojentunnistusteknologia mahdollistavat yhä monipuolisempien ja yksityisempien sovellusten luomisen, kuten verkkopankkisovellukset, mobiilimaksuapplikaatiot ja niin edelleen. Biometriset ja optiset tunnisteet ovat salasanoja varmempi tapa suojata arkaluontoinen sisältö ulkopuolisilta, oli kyseessä sitten pikaviesti- tai salasananhallintasovellus. Se, mitä kaikkia applikaatioita kukanenkin puhelimeensa lataa, on toki jokaisen oma asia, mutta muutamia tärkeitä sovelluksia ei kannata sivuuttaa.

Puhelimen pääasiallinen käyttötarkoitus määrittää hyvin pitkälti sovellusten tarpeen ja määrän, ja toki myös älypuhelimen vaatiman tallennuskapasiteetin uutta laitetta hankkiessa. Alati paremmilla grafiikoilla ja laajemmalla sisällöllä kehitetyt mobiilipelit ovat pahimpia akku- ja tallennustilasyöppöjä nykypuhelimissa. Jos siis Angry Birdsin ja Clash of Clansin puuttuminen älypuhelimesta ei ole maailmanloppu, tilaa jää muutamalle huippuammattilaistason applikaatioille. ”There’s an app for that” -ajattelumalli kuvaa nykypäivän sovellusmarkkinoita; appeja löytyy kaikkiin tarkoituksiin ja kaikille käyttäjäryhmille, olipa kyseessä sitten hardcore-pelaaja, innokas valokuvaaja tai vaikkapa alati liikkeessä oleva bisnesmies.

Pikaviestimet

Pikaviestisovellukset ovat kaiken A ja O. Tekstiviestit ja sähköpostithan ovat vanhoja keksintöjä, ja moni 90-ja 00-luvuilla lapsuuttaan viettänyt muistaa IRC-keskusteluprotokollan ja ikonisen MSN Messengerin, mutta älypuhelinten aikakaudella sähköinen kommunikaatio on noussut aivan uudelle tasolle. Siinä, missä perinteiset tekstarit kerryttävät puhelinlaskua, WhatsAppin ja Telegramin kaltaiset sovellukset toimivat täysin internetin välityksellä. Isompien keskusteluryhmien luominen on yksinkertaista, ja synkronointi muiden laitteiden kanssa helpottaa pitkien viestien kirjoittamisessa: esimerkiksi WhatsAppilla on oma työpöytäsovelluksensa, jonka kautta voi käydä keskusteluja myös tietokoneella. Lisäksi erilaisia epävirallisia integraatioita löytyy sovelluskaupoista pilvin pimein.

Sosiaalinen media

Some, kärkipäässä Facebook, Twitter, Instagram ja Jodel, on mitä koukuttavinta ajantappoviihdettä. Pelkkää kuulumisten vaihtoa ja kavereiden kuvista tykkäilyä sosiaalinen media ei ole enää pitkiin aikoihin ollut, vaan nykyään somella on suuri rooli mielipidevaikuttamisessa ja informaation kulussa. Monet viranomaistahot ja viralliset instanssit käyttävätkin etenkin Twitteriä ensisijaisena välittömän pikatiedottamisen kanavana, sillä oikeilla aihetunnisteilla eli hashtageilla varustettu twiittaus tavoittaa jopa miljoonia ihmisiä silmänräpäyksessä. Somesovellusten lataamisella puhelimeen on myös toinen selkeä etu: moneen palveluun voi kirjautua Facebookin kautta, ja kerran FB-applikaatioon kirjauduttuaan käyttäjän ei tarvitse syöttää salasanaansa uudelleen.

Tiedoston- ja salasananhallinta

Älypuhelimen omistajan kotoa löytyy useimmiten ainakin läppäri ja nykyään monilta myös tablettitietokone. Jotkut haluavat pitää laitteiden sisältämät tiedostot erillään toisistaan, mutta yleisesti ottaen ainakin osittaisesta tiedostojen synkronoinnista on enemmän hyötyä kuin haittaa. Google Drive, DropBox, OneDrive ja muut pilvipalvelut ovat käyttäjäystävällisiä ratkaisuja, kun tiedostoon pitää päästä käsiksi joka laitteella. Salasanahallintaohjelmat kuten 1Password, LastPass ja Dashlane puolestaan vapauttavat käyttäjän ainaisesta salasanojen vaihtamisesta. Nämä ohjelmat toimivat siten, että käyttäjä luo palvelulle yleensä generoidun, vaikeasti murrettavan salasanan ja tallentaa sen ohjelmaan. Kaikki tallennetut salasanat ovat yhden pääsalasanan takana turvassa.