Älypuhelimet ja musiikki

Monien muiden ominaisuuksien lisäksi älypuhelimet ovat korvanneet nykypäivänä mukana kuljetettavat musiikkisoittimet, kuten MP3 soittimet lähes kokonaan. Spotify sekä muut vastaavat palvelut tarjoavat valtavan musiikkikirjaston, joka kulkee mukanasi taskussa, minne ikinä menetkin. Monella tapaa älypuhelimien kehitys on siis mullistanut myös musiikin kuuntelun, sillä albumien ostamisen sijaan voit pienellä kuukausiveloituksella kuunnella lähes mitä tahansa musiikkia. Mikäli musiikin kuuntelu on lähellä sydäntäsi, kannattaa puhelin valita tarkkaan. Äänenlaadussa ja muissa ominaisuuksissa on suuria puhelinkohtaisia eroja.

Mitä ottaa huomioon puhelinta valitessa?

Kun valitset puhelinta musiikin kuuntelua ajatellen, sinun kannattaa kiinnittää huomiota tiettyihin ominaisuuksiin sekä vertailla niitä keskenään. Useat puhelinvalmistajat, Apple etunenässä, ovat luopuneet perinteisestä kuulokeliitännästä, mikä turhauttaa erityisesti silloin, mikäli olet panostanut hyviin kuulokkeisiin. Vaikka nämä puhelimet usein tulevatkin adapterin kera, on todennäköisyys hukata tämä pieni johdonpätkä melko suuri. Lisäksi puhelinta valitessa kannattaa kiinnittää huomiota kaiuttimien laatuun ja äänenvoimakkuuteen sekä D/A-muuntimen kehittyneisyyteen, joka muuntaa digitaalisen signaalin analogiseksi.

Markkinoiden parhaat puhelimet musiikin kuunteluun

Keräsimme yhteen kolme Suomesta saatavaa testivoittajaa vuonna 2018. Samsung Galaxy S9 kiipesi useammassa testissä kärkeen erityisesti voimakkaiden kaiuttimiensa ansiosta sekä perinteisen kuulokeliitännän säilyttämisen vuoksi. Miinusta Galaxy S9 saa melko alkeellisesta D/A-muuntimesta. Puhelin soveltuu siis parhaiten arkiseen musiikin kuunteluun keskitason kuulokkeilla tai ilman kuulokkeita, ja todellisten soundi-hifistelijöiden kannattaakin vilkaista muita vaihtoehtoja. Toiseksi korkeimmalle Suomessa myytävistä puhelimista sijoittuu iPhone Xs, joka vie pisteet kotiin erinomaisella äänenlaadulla ja laadukkailla kaiuttimilla.

Tuoreimmasta iPhonesta kuitenkin puuttuu kuulokeliitäntä, jota moni hyvät kuulokkeet omistava kaipaa. Mikäli käytät pilvipalveluiden sijaan perinteisiä tiedostoja, on niiden lataaminen iPhoneen hiukan monimutkaisempaa kuin Android puhelimeen. Kolmanneksi vertailuissa nousi Sony Xperia XZ3, joka loistaa erityisesti kehittyneellä LDAC D/A-muuntimellaan, siirtäen ääntä langattomasti kolminkertaisella nopeudella edeltävään tekniikkaan verrattuna. Myös Xperiasta puuttuu iPhonen tapaan kuulokeliitäntä, jolloin adapterin käyttö on välttämätöntä, ellet omista langattomia kuulokkeita. Kaiuttimet eivät yllä XZ3:ssa aivan kärkeen, mutta ovat kuitenkin laadukkaat.